Welkom in Tiel

Restaurant De Betuwe; een begrip in Tiel

Tiel in de Nederlandse provincie Gelderland.

Tiel, de stad die bekend staat als de stad van Flipje en het centrum van de Betuwe,  is een bruisende, ondernemende en vooral gastvrije plaats. Centraal gelegen in Nederland en daardoor ideaal om te fietsen, varen, wandelen, shoppen en evenementen te bezoeken.

Tiel is vooral bekend als een fruitstad.  Veel staat dus in het teken van fruit. De Betuwe wordt dus ook vaak geassocieerd met fruit en dat ziet u terug in de omgeving. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Of denk aan het landelijk bekende gratis popfestival: Appelpop. Als “kerst op de taart” kunt u naar de jaarlijkse Fruitcorso dat jaarlijkse een groot aantal bezoekers naar de stad trekt. 

Op cultureel gebied is er van alles te beleven in Tiel. In het Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof kun je tijdens het theaterseizoen genieten van de prachtige voorstellingen. Een aanwinst is het nieuwe cultuurgebouw Zinder. Bij een bezoek aan Tiel mag een bezoek aan het Flipje & Streekmuseum niet ontbreken. Hier is alles terug te vinden over de geschiedenis van Tiel en Flipje. 

Bij het cultuurgebouw Zinder kunt u terecht voor alle toeristische informatie. DHier vindt u een Toeristisch Informatie Punt (TIP). Tot ziens in Tiel!

Via deze link kunt u een routebeschrijving naar het restaurant volgen. 

De Restaurant de Betuwe in Tiel

Voor al uw vragen en wensen neem gerust contact met ons op. 

Restaurant Betuwe Tiel
Restaurant Betuwe Tiel
Flipje | Restaurant de Betuwe

Onze Flipje, het fruitbaasje.

Flipje is het bekende reclamefiguurtje van jamfabriek ‘De Betuwe’. Aan het eind van de 19e eeuw stond deze fabriek aan de Groteburgse Grintweg in Tiel. Destijds werd onder de naam ‘Tielsche Koffiesiroop Fabriek’ koffiesiroop als vervanger van (de toentertijd) dure koffie gefabriceerd. De siroop werd gemaakt van peren, bieten, appels en wortelen. Mede hierdoor deed de fabrikant ervaring op in vruchten en conservering. In 1888 werd de naam van de fabriek veranderd in ‘Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten Maatschappij de Betuwe NV’.

Er werd steeds mee jam, appeldrank, appelstroop en tomatensap geproduceerd door de fabriek. Het fruit dat zij hiervoor nodig hadden was namelijk ruim voorradig in de Betuwe. Toen na de eerste wereldoorlog meer jamfabrieken ontstonden, nam de concurrentie toe. De fabriek, die inmiddels het predikaat Hofleverancier verwierf, bevocht haar marktaandeel. Daaropvolgdend vond een moderniseringsslag plaats. De naam van de onderneming werd gewijzigd in ‘Maatschappij de Betuwe N.V. en er kwam een nieuwe fabrieksinstallatie. Met deze modernisering ging men ook op zoek naar nieuwe reclamemethoden. Dit was de geboorte van Flipje.

In 1986 kwam jamfabriek ‘De Betuwe’ in handen van Hero. Vanaf dat moment ging de productie geleidelijk over naar Breda en sloot de fabriek in 1993 definitief de deuren. Flipje bleef alleen achter in Tiel.

Wat kan je doen in Tiel ?

Gezellig een dagje uit in Tiel? Lekker wandelen, fietsen of varen. Of de binnenstad in om te winkelen of een terrasje te pakken? Het kan allemaal in Tiel, Fruitstad aan de Waal. Voor het opdoen van ideeën of informatie voor een dagje uit, kunt u op deze website terecht.

Tiel behoort tot de tien oudste steden van Nederland. Tiel Hanzestad was ver voor de Hanze, rond het jaar 1000 al een zeer belangrijke handelsstad. Zo had het als een van de weinige plaatsen tolrecht en had het een eigen munt. Deze munten worden tot ver in Scandinavië en zelfs Rusland teruggevonden. Bij vrijwel alle opgravingen in Tiel zijn vondsten gedaan die verwijzen naar een rijk handelsverleden, zoals munten, weegschalen, scheepsfragmenten en nog veel meer. Diverse vondsten zijn terug te vinden in het Flipje & Streekmuseum. 

Feesten in Tiel

De Restaurant de Betuwe in Tiel

Voor al uw vragen en wensen neem gerust contact met ons op. 

Restaurant Betuwe Tiel
Restaurant Betuwe Tiel
Catering in Tiel

Eten in Tiel

Wij verzorgen uw feest of receptie met complete arrangementen en buffetten.

Het Basisbuffet is het uitgangspunt, daarna is de keuze aan u! Het Basisbuffet vult u zelf aan met gerechten die passen bij uw persoonlijke voorkeuren, uw gezelschap en uw budget.

Denk aan de klassieke buffetgerechten maar ook aan het jaargetij. In de zomer zijn frisse salades en fruit erg in trek terwijl in de herfst en winter de warme gerechten vaak meer op prijs gesteld worden.